TIPS:

Tip 1
Het gebruik van de bakplaat
De grote bakplaat van de Big Green Egg barbecues leent zich uitstekend voor het bereiden van o.m. groenten, aardappelschijfjes, vis, vismoten, gebakken eieren en zoals hier afgebeeld; Noordse kreeftjes.
U kunt er zelfs op flamberen!

Tip 2
Het gebruik van de ovenkap/ gebruik van de Braadslee met Vleeshouder
Voor het braden van grote stukken vlees zoals bv. een lamsbout, beenham of gevogelte, gebruikt u de ovenkap.
U gaat hiervoor als volgt te werk:
1. Gebruik de Big Green Egg geemailleerde braadslede met de vleeshouder. Schenk ca. 2cm water of water met wijn, (Belgisch-)bier mag natuurlijk ook, in de braadslee en voeg ev. kruiden toe.
3.Leg het gekruide vlees/ gevogelte in de vleeshouder of leg het op het rooster boven de braadslede en plaats deze op het grillrooster van de voorverwarmde oven (200 C.) en sluit de kap.
Werk altijd met niet meer dan twee branders op de hoogste stand aan en houd de temperatuur in de gaten, een te hoge temperatuur kan namelijk de gerechten verbranden de coating van uw BBQ beschadigen.
4. Draai het vlees/ gevogelte tijdens het braden enige keren en giet zonodig wat vocht bij in de braadslee.
De braadtijd is afhankelijk van de grootte van het vlees en de buitentemperatuur. Als leidraad rekent u voor een een kip van 1 kg ca. vijf kwartier en voor een lamsbout van 1-1/2 kg ca. een uur en drie kwartier. Zie voor uitgebreide braadtijden de gebruiksaanwijzing.

Tip 3
Het gebruik van het electrische draaispit, Neem er de tijd voor!
Het electrische draaispit kan zowel met een open, alswel met een gesloten ovenkap gebruikt worden.
In geopende toestand:
Verwarm de oven voor. Hang het gevogelte/ vleesgerecht in de oven en zet de twee middelste branders uit en de twee buitenste op MEDIUM. Het is aan te raden om als u vet vlees wilt grillen, zo als bijvoorbeeld gevogelte, een schaal met vocht onder het vlees te plaatsen. Zo voorkomt u dat uw gerechten verbranden en blijft het vlees heerlijk sappig.
In de gesloten toestand:
Als u vlees onder een gesloten ovenkap wilt bereiden mag er geen direct vuur onder zijn. U dient dan bijvoorbeeld de branders links onder de bakplaat te ontsteken en het vlees op te hangen boven het rooster.
Indien u groot vlees/gevogelte wilt bereiden met het draaispit kan het nodig zijn het grilrooster uit de bbq te nemen. Plaats in dat geval de schaal met vocht direct op de vlammentemmers

Tip 4
Engels ontbijt van de BBQ
Verwen uw familie vrienden en kennissen eens op een Engels ontbijt van de BBQ.
Eieren, bacon, worstjes, tomaten, champignons en rostischrijfjes laten zich probleemloos klaarmaken op de bakplaat. Op het warme grillrooster of warmhoudrek kunt u uw toast maken. Voor kinderen kunt u op de bakplaat ook pannekoeken bakken!
Een geweldige start voor een mooie zomerdag!

Tip 5
Het gebruik van de Smoker box
Vul de RVS Smokerbox met houtchips en leg deze gedurende een half uur in een emmer water.
Voorverwarm de oven (twee branders op HIGH) en begin met het bereiden van vis of vlees op de bakplaat zodra de oven op temperatuur is.
Plaats ongeveer halverwege de bereidingstijd de uitgelekte Smokerbox op het grillrooster boven een brander en sluit de ovenkap.
Na korte tijd gaat deze roken. U kunt nu zelf bepalen hoeveel rooksmaak u aan uw gerecht wilt geven.
Zoals met veel dingen dient u ook hier te leren uit ervaring!

Tip 6.
Rosti schrijfjes op de BBQ
Een vergeten aardappel bijgerecht zijn de Rosti schrijfjes. Deze zijn ideaal als bijgerecht en vindt u bij vele betere supermarkten in het diepvriesvak. Bak ze in een klein beeje olie op de bakplaat in korte tijd goudbruin.

Tip 7.
Ontdooien op het warmhoudrek.
Mocht u tijdens het gebruik van de bbq er achter komen dat u onvoelde vlees uit de diepvries gehaald heeft, dan kunt u deze eenvoudig ontdooien op het warmhoudrek tijdens het barbecueen.

Tip 8.
Zo bakt u gemakkelijk een stokbrood
Verwarm uw bbq-oven voor met alleen twee branders aan onder de bakplaat. Als de oven op temperatuur is legt u het voorgebakken stokbrood of croisantjes op het warmhoudrek boven het grillrooster. Na ongeveer 10 minuten en een keer omdraaien is uw stokbrood goudbruin.

Tip 9.
Pak de braadslee in met Alu-folie.
Maak het u zelf gemakkelijk en pak alvorens u de braadslee in gebruik neemt, deze in met alluminium folie.

Tip10.
Overig gebruik van de braadslee
De braadslee is ook uitstekend te gebruiken voor bv. Pizza's chips, ciche, brood en andere gerechten.

Tip 11.
Aluminiumfolie
Wij raden u aan om in de vetopvangschaal van de bbq aluminium te leggen. Deze aluminium wordt doorgaans in supermarkten in smalle rollen verkocht, waardoor u twee banen in de lekschaal moet leggen. Wij leveren breder alu-folie. Hierdoor kunt u volstaan met een passende baan.

Tip 12.
Kinderfeest
Zet de barbecue in voor een kinderfeestje en bak op de bakplaat pannenkoeken voor de kinderen. Een waar feest voor groot en klein!
Tip 13.
Voor eten hoef je de deur niet meer uit!
Het is een (dagelijkse) speurtocht in de supermarkt. Je struint rekken af, kijkt achter op verpakkingen, op zoek naar je avondeten. Gisteren heb je al aardappelen en groenten gehad, de dag daarvoor heb je gegeten bij de Chinees en morgen staat er een pasta-eetafspraak op de planning.
Duur?
Dat kost toch bakken met geld? Uit eten gaan is een leuke bezigheid, al is je bankrekening er vaak allerminst blij mee. Door eten te bestellen in plaats van in een restaurant plaats te nemen, bespaar je al een hoop. De drankjes zijn een stuk goedkoper, je vriend(in) blijkt een betere ober te zijn dan die je vorige week bediende en dat voor een prijs die de keukenprins(es) in je zachtjes in slaap sust.
Hoe dan?
Eten bestellen is tegenwoordig makkelijker dan je denkt. Heb je een folder van de pizzeria om de hoek? Pak je telefoon, toets het nummer in en geef je bestelling door. Er zijn ook verschillende eetgelegenheden die hun menukaart en bestellingen via hun digitale thuis binnen laten stromen, anderen kiezen er voor om het via een overkoepelende website (zoals Thuisbezorgd.nl) hun bestellingen binnen te krijgen.
Zelfs bezorgd
Voor eten hoef je inmiddels de deur niet meer uit. Als je door de stad loopt, zie je ze vaak al snel rondrijden. De autootjes van shoarmazaken, van de viswinkel tot Griekse restaurants: voor elke eetgelegenheid, rijden bezorgers rond om bestellingen af te leveren bij mensen die het een avondje rustig aan doen in de keuken. Je kunt rustig op de bank plaatsnemen en wachten totdat de bezorger bij je aanbelt met het eten. Die bezorgkosten kunnen ook erg meevallen: er zijn eetgelegenheden die een vast bedrag rekenen. De meesten kiezen er voor om boven een bepaald bedrag (voorbeeld: een bestelling boven de tien euro) het eten gratis te bezorgen.

Tip 14. Het gebruik van een stormaansteker

Als er een ding lastig is, dan is het wel een vuurtje aansteken wanneer er wind staat. Het probleem is alleen dat er voldoende redenen zijn om een vuurtje aan te steken in de buitenlucht. Een stormaansteker kan dan de oplossing bieden. Dit type aansteker is namelijk bestand tegen de weersomstandigheden en kan je dus helpen bij het aansteken van verschillende dingen wanneer een gewone aansteker weigert. Er zijn veel meer situaties waarin dit het geval is dan je misschien denkt. Bovendien doen die situaties zich gedurende het hele jaar voor, waardoor je veel nut van de aansteker hebt.

In de zomer

Hoewel het in de zomer vaak wat beter weer is, is wind toch niet geheel weg te denken. Dit betekent dat bijvoorbeeld het aansteken van een barbecue, of een vuur op het strand als kampvuur niet altijd even gemakkelijk gaat. In dat geval is de stormaansteker precies het juiste stuk gereedschap dat de gezellige avond die je zou hebben daadwerkelijk in gang kan zetten. Er zijn daarnaast natuurlijk heel veel andere situaties te bedenken in de zomermaanden waarin een aansteker van groot belang kan zijn, maar barbecuen en kampvuren maken zijn de meest voorkomende die iedereen zich kan bedenken.
In de winter

Hoewel ook in de winter in buitenkeukens gekookt wordt, zal deze reden een stuk minder belangrijk zijn dan in de zomer. Daar staat echter tegenover dat er wel een andere reden is die vrijwel iedereen kent die in de wintermaanden van belang is. Het gaat dan natuurlijk over het aansteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw. Dit is iets waar iedereen groot mee is geworden en wat nog altijd door veel mensen als een echte traditie wordt gezien. Hoewel er natuurlijk altijd voorzichtig met vuurwerk moet worden omgesprongen kan een stormaansteker een goede optie zijn.